Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

ενδεικτικες απαντησεις

35ο ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ : ΤΑΤΣΗ ΕΥΣΤΑΘΙΑ




ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ

Α1.
1γ , 2 α , 5 ε, 7 β , 8 δ .
( Μονάδες 10 ) (5χ2 ) .

Α2
α. Το Εθνικόν Κομιτάτον , υπό τον Επαμεινώνδα Δεληγιώργη , που υποστήριζε την ανάπτυξη του κοινοβουλευτισμού και τον εκσυγχρονισμό της χώρας , οικονομική ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση και στο στρατό , πολιτισμική εξάπλωση στην Οθωμανική αυτοκρατορία . (σελ .77 )
β . Το μοναδικό νέο πολιτικό στοιχείο έως το 1909 ήταν η εμφάνιση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ιαπώνων , πολιτικού μορφώματος υπό τον Δημήτριο Γούναρη , που ιδρύθηκε το 1906 . Επίκεντρο της κριτικής του ήταν η αδυναμία του πολιτικού συστήματος να προσαρμοστεί στις εξελίξεις της κοινωνίας . ( σελ .86 )
γ . Το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας , που είχε ιδρύσει το 1682 ο μεγάλος Τραπεζούντιος δάσκαλος του Γένους Σεβαστός Κυμινήτης και λειτούργησε παρά τις αντιξοότητες μέχρι το 1922 , έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πνευματική και ηθική ανάπλαση των Ελληνοποντίων και στην ανάπτυξη της εθνικής τους συνείδησης
(σελ.248 )
( Μονάδες 15 ) (3χ5 )

Β1
Γύρω από τον Βενιζέλο συνασπίστηκαν όσοι ήταν δυσαρεστημένοι από την αυταρχική πολιτική του Πρίγκιπα και σχηματίστηκε μια ισχυρότατη ΄΄ Ηνωμένη Αντιπολίτευσις ΄΄.Έμπιστοι συνεργάτες του Βενιζέλου ήταν ο Κ . Φούμης και ο Κ . Μάνος . Οι τρεις αυτοί αποτέλεσαν μια τριανδρία , που δεν δίστασε να προχωρήσει σε δυναμική αναμέτρηση με τον Πρίγκιπα . (Μονάδες 5 )
Στο τέλος του 1904 έληξε η περίοδος της Γενικής Συνέλευσης και προκηρύχθηκαν εκλογές για την ανάδειξη 64 βουλευτών. Σύμφωνα με το σύνταγμα , 10 ακόμη θα διορίζονταν απευθείας από τον Πρίγκιπα . Η αντιπολίτευση αποφάσισε να μη συμμετέχει στις εκλογές αυτές , κατήγγειλε τα ανελεύθερα μέτρα του Πρίγκιπα και κάλεσε το λαό σε αποχή . (Μονάδες 5 ) ( σελ . 210 )
( Μονάδες 10 )

Β2
Το πρώτο εξάμηνο του 1911 ψηφίστηκαν από τη Βουλή 53 τροποποιήσεις μη θεμελιωδών διατάξεων του συντάγματος . Δεν έγιναν ριζικές αλλαγές , αλλά αντίθετα , ενισχύθηκε η θέση της μοναρχίας και επετράπη στον βασιλιά , παρά τη συνταγματική απαγόρευση , να συμμετάσχει στη διαδικασία της αναθεώρησης . Οι σπουδαιότερες τροποποιήσεις αφορούσαν τη διασφάλιση της διάκρισης των εξουσιών , το ασυμβίβαστο μεταξύ στρατιωτικής και δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας αφ ‘ ενός και βουλευτικού αξιώματος αφ’ ετέρου , και τη μονιμότητα των δικαστικών και των δημοσίων υπαλλήλων . ( Μονάδες 8 ).
Η κυβέρνηση Βενιζέλου ψήφισε επίσης 337 νέους νόμους , οι οποίοι εισήγαγαν μεταρρυθμίσεις που αφορούσαν όλο το φάσμα του δημόσιου και ιδιωτικού βίου: π.χ. διορισμός δημοσίων υπαλλήλων με δημόσιους διαγωνισμούς , καθιέρωση κανονισμών εργασίας σε βιοτεχνίες και βιομηχανίες , διανομή γης στη Θεσσαλία , αναδιοργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης , βελτίωση της διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης , αναθεώρηση του κανονισμού της Βουλής με σκοπό να διαθέτουν οι υπουργοί περισσότερο χρόνο για κοινοβουλευτικές συζητήσεις κ.λ.π. (Μονάδες 7 )
( σελ. 90- 91 )

( Μονάδες 15 )


ΟΜΑΔΑ ΔΕΥΤΕΡΗ

Γ1
1. Η αποζημίωση των ανταλλαξίμων
Όπως είδαμε , η Σύμβαση ανταλλαγής των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προέβλεπε την αποζημίωση των ανταλλάξιμων προσφύγων για τις περιουσίες που εγκατέλειψαν στις πατρίδες τους , από το κράτος υποδοχής . Το έργο της εκτίμησης της αξίας των εκατέρωθεν περιουσιών που εγκαταλείφθηκαν ανέλαβε η Μικτή Επιτροπή . Για να βοηθήσει το έργο της ελληνικής αντιπροσωπίας , στη Μικτή Επιτροπή συστάθηκε το 1924 η Γενική Διεύθυνση Ανταλλαγής Πληθυσμών που υπαγόταν στο Υπουργείο Γεωργίας. Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της, ιδρύθηκαν κατά τόπους Γραφεία Ανταλλαγής Πληθυσμών.
Το έργο της εκτίμησης των περιουσιών προχωρούσε αργά και η δυσφορία του προσφυγικού κόσμου , που βρισκόταν σε απόγνωση , μεγάλωνε. Έτσι υιοθετήθηκε η λύση να δοθεί μια προκαταβολή μέχρι την τελική αποπληρωμή της αξίας της περιουσίας που εγκαταλείφθηκε στην Τουρκία , αφού πρώτα το ελληνικό Δημόσιο προέβαινε σε προσωρινή εκτίμησή της . Η Εθνική Τράπεζα ανέλαβε να πληρώσει στους ανταλλάξιμους την προκαταβολή αυτή .
Η προσωρινή εκτίμηση των περιουσιών έγινε με βάση τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν στα κατά τόπους Γραφεία Ανταλλαγής . Οι αιτήσεις των δικαιούχων θα εξετάζονταν από ειδικές επιτροπές προσφύγων , συμπατριωτών των ενδιαφερομένων . Εάν θεωρούνταν ανακριβείς , προβλεπόταν αναθεώρησή τους από ένα Ανώτατο Συμβούλιο . Καθορίστηκαν επίσης τα περιουσιακά στοιχεία για τα οποία καταβαλλόταν αποζημίωση . Η προκαταβολή θα δινόταν σ’ εκείνους που δεν είχαν μέχρι τότε αποκατασταθεί.
Για την οριστική εκτίμηση των περιουσιών που εγκαταλείφθηκαν στην Τουρκία συστάθηκαν Πρωτοβάθμιες Επιτροπές Εκτίμησης και Δευτεροβάθμιες Επιτροπές , για προβλήματα που ενδεχομένως θα ανέκυπταν. Με την πάροδο του χρόνου η ολοκλήρωση του έργου της εκτίμησης των περιουσιών φαινόταν όλο και πιο μακρινή. Το έργο ήταν τεράστιο και επιπλέον η όλη διαδικασία υπονομευόταν από την τουρκική πλευρά. (σελ.160-161)
ΠΑΡΑΘΕΜΑ
Αξιοποιούνται τα παρακάτω στοιχεία :
• Τα περιουσιακά στοιχεία που επιδέχονταν αποζημίωση .
• Το εκπρόθεσμο
• Ποιοι δικαιούνται την προκαταβολή .
• Η επιτάχυνση της διαδικασίας αποζημίωσης , χωρίς να επιβαρυνθεί πολύ ο κρατικός προυπολογισμός .
• Τι αξίωναν οι προσφυγικές οργανώσεις .
• Η οριστική εκτίμηση – σύσταση επιτροπών .
(Μονάδες 25 )




Δ1
Η Τράπεζα της Ελλάδος
Σκοποί
Το 1927 , με αφορμή το αίτημα της Ελλάδας στην Κοινωνία των Εθνών για παροχή πρόσθετου δανείου , τέθηκε το ζήτημα της δημιουργίας μιας κεντρικής κρατικής τράπεζας , που θα αναλάμβανε τη διαχείριση των χρεών , την έκδοση χαρτονομίσματος και την ενιαία εφαρμογή της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής . Παρά τις αντιδράσεις της Εθνικής Τράπεζας και κάτω από την πίεση των ξένων συμβούλων , το Μάιο του 1927 ιδρύθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος , η οποία άρχισε τη λειτουργία της ένα χρόνο αργότερα.
Παράθεμα : για τους σκοπούς αξιοποιούνται τα παρακάτω στοιχεία :
• Πρωτόκολλο Γενεύης
• Έκδοση τραπεζογραμματίων
• Έλεγχος νομισματικής κυκλοφορίας
• Φορέας κρατικής πολιτικής.
( Μονάδες 5 )
Οργάνωση – Παράθεμα
• Διοικητικό συμβούλιο .
• Καταστατικό λειτουργίας.
( Μονάδες 5 )
Έργο
Πολύ γρήγορα πέτυχε σταθερές ισοτιμίες της δραχμής με τα ξένα νομίσματα , στηρίζοντας την έκδοση χαρτονομίσματος στα αποθέματά της σε χρυσό και συνάλλαγμα και εξασφαλίζοντας τη μετατρεψιμότητα του εθνικού νομίσματος σε χρυσό . Η επιτυχία αυτή οδήγησε τα δημόσια οικονομικά σε περίοδο ευφορίας , βελτίωσε την πιστοληπτική ικανότητα του κράτους , ενίσχυσε την εισροή συναλλάγματος και τις επενδύσεις και προκάλεσε μία ισχυρή δυναμική που επέτρεψε τις σημαντικές πολιτικές , θεσμικές και οικονομικές πρωτοβουλίες της τελευταίας κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου (1928- 1932 ) . Η περίοδος αυτή κράτησε μέχρι τις αρχές του 1932 , οπότε εκδηλώθηκαν στη χώρα οι συνέπειες της μεγάλης οικονομικής κρίσης , που ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη το 1929 . (σελ. 53 )
Παράθεμα – στοιχεία που αξιοποιούνται :
• Υλοποίηση αποστολής
• Αποθέματα σε χρυσό
• Ξένο μετατρέψιμο σε χρυσό συνάλλαγμα
( Μονάδες 15 )
Σύνολο ( Μονάδες 25 )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου